Je regelmatig niet fit voelen, last hebben van griepverschijnselen of gewoon de beste versie van jezelf willen zijn. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom jouw weerstand wel een BOOST kan gebruiken!

Gezonde voeding, verantwoord eten

Ziek zijn kan de weerstand verhogen

Aan een flinke verkoudheid of griep op z’n tijd ontkomen de meesten van ons niet. Heel vervelend om je zo lamlendig te voelen, maar er zit ook een positieve kant aan, want af en toe ziek zijn kan de natuurlijke weerstand verhogen. Wie wil dat nou niet? Nou, de meeste mensen niet! We voorkomen liever dat we griep krijgen of verkouden worden. Of het onze natuurlijke weerstand nou verhoogt of niet, we laten het ons huisje liever voorbijgaan. 

Oorzaken van een lage weerstand

Een aantal mogelijke oorzaken van een lage weerstand zijn:

 • Stress
 • Een onevenwichtig voedingspatroon
 • Te weinig rust
 • Een gebrek aan lichaamsbeweging
 • Bepaalde medicatie
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik 
 • Bepaalde ziektes

Een aantal punten uit dit rijtje hebben we niet in de hand, maar de meeste punten zijn met aanpassingen in de leefstijl te veranderen. Dat klinkt simpeler dan het is, want we hebben met vastgeroeste patronen te maken die vaak niet gemakkelijk te doorbreken zijn. Dit vergt inspanning, discipline en doorzettingsvermogen. Het is daarom niet gemakkelijk meerdere punten in een keer  aan te pakken. Doe het dus stap voor stap, op die manier is de kans het grootst dat je de verandering volhoudt en niet terugvalt in oude gewoontes. 

De weerstand verhogen

Genoeg over de mogelijke oorzaken van een verlaagde weerstand, tijd voor wat praktische tips om de weerstand te verhogen! 

 • Voor sommigen klinkt het ietwat zweverig, maar elke dag even de tijd nemen om te mediteren brengt het stressniveau omlaag en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Het is een kwestie van blijven oefenen, maar je al snel ga je merken dat je er beter in wordt en komt er een moment waarop je er ook echt van gaat genieten. 
 • Door te zorgen voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon kun je jouw weerstand een enorme boost geven. Eet volgens de schijf van vijf, gevarieerd en niet teveel. Heb je vragen rondom het aanpassen van jouw voedingspatroon om zo jouw weerstand te verbeteren? Bel of mail mij gerust!
  Een extra aandachtspunt als het gaat om weerstand is natuurlijk vitamine C. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 mg en met een portie rode kool van 200 gr. Heb je al zo’n 110 mg vitamine C binnen. Een teveel aan vitamine C plas je gewoon weer uit (mits je geen bizar grote hoeveelheden kiwi’s eet 😉 ). Probeer dagelijks producten te eten die vitamine C bevatten, dit zijn o.a.: paprika, spruitjes, boerenkool, aardbei, kiwi, sinaasappels en verschillende koolsoorten.
 • Probeer verder te werken aan de hoeveelheid beweging die je op een dag krijgt. Met een sporthorloge kun je bijhouden hoeveel je beweegt en hiermee kun je je jezelf ook uitdagen steeds actiever te worden. Dus als je nog geen cadeau weet voor je verjaardag… super leuk en super effectief!
 • Dat roken en overmatig alcoholgebruik de weerstand niet ten goede komen zal de meesten niet verbazen, Maar hoe lastig is het wel niet om die patronen te doorbreken?! Misschien helpt het om eerst met het verbeteren van je voedingspatroon aan de slag te gaan. Als jij je door gezonde voeding energieker gaat voelen, heb je wellicht de kracht om te werken aan het stoppen met roken of dat ene glaasje teveel laten staan 🙂

Stap voor stap aanpakken

Bedenk welke dingen er voor jou gemakkelijk aan te pakken zijn om jouw weerstand te verhogen en begin daar eerst eens mee. Zoals gezegd, pak het stap voor stap aan, dan is de kans het grootst dat je de veranderingen ook op de lange termijn ook volhoudt.