Ben jij een bewuste ouder en probeer jij jouw kinderen gezonde eetgewoonten aan te leren?
Het is ontzettend belangrijk dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen, maar goed leren omgaan met eten is eigenlijk net zo belangrijk.

Het verwennen van jouw kind
Als ouder wil je niets liever dan je kind verwennen als het pijn heeft. Een ijsje eten als jouw kind een prikje heeft gehad, of een snoepje als hij is gevallen. Het kind vergeet even dat hij pijn heeft en dat doet jou als ouder zijnde goed! Iedereen blij zou je zeggen.
Omdat een kind door dit soort situaties leert dat het eten van iets lekkers de pijn verzacht, is de kans groot dat dit een vastgeroeste gedachte wordt, die het kind zijn leven lang met zich mee zal dragen. Het hebben van eetbuien is een veelvoorkomend probleem. Ik ben ervan overtuigd dat er door bewustere opvoeding, minder mensen last zullen hebben van eetbuien en gezondere eetgewoonten zullen hebben.
Het belonen met eten
Beloon jij jouw kind wel eens met eten? Of misschien ongemerkt? Misschien komen de volgende voorbeelden jou bekend voor: “Ja schat, je mag wel een snoepje want je hebt zo lief zitten spelen” of “Als je je bord leeg eet mag je een toetje”.
Het klinkt onschuldig, toch werken dit soort uitspraken een verstoord eetpatroon in de hand. Kinderen pikken op dat als je lief bent, je iets lekkers krijgt. Je zou ook kunnen zeggen: “Lust jij misschien een snoepje? Je kan vast een pauze gebruiken, je bent zo druk aan het spelen.” Het lijken kleine verschillen, maar die kunnen grote impact hebben op de toekomst van een kind. In dit geval geef je het snoepje niet als beloning voor het lieve spelen, maar geef je hem wel een compliment voor het spelen. En in beide gevallen krijgt hij een snoepje.
Leren luisteren naar je lichaam
Verder is het belangrijk kinderen te leren om naar hun lichaam te luisteren, hebben ze nog trek of hebben ze genoeg gegeten? Door pas een toetje te geven als het bord leeg is, gaan ze misschien meer eten dan ze nodig hebben. Ze luisteren niet meer naar hun lichaam omdat ze maar een ding willen: dat toetje. Ook dit werkt ongezonde eetgewoonten in de hand.
Conclusie
Probeer dus bewust om te gaan met alles dat met eten te maken heeft. Je wilt tenslotte dat jouw kind leert dat eten een brandstof is (waar je ook ontzettend van kunt genieten) en dat het geen hulpmiddel is om gevoelens mee te verdoezelen of jezelf te belonen voor goed gedrag.
Het goede voorbeeld geven
Dat een kind gezond moet eten om goed te kunnen functioneren staat buiten kijf. Maar hoe zit het met jouzelf? Geef jij jouw kind het goede voorbeeld? Als jij niet gezond eet, neemt jouw kind dat van je over. Een kind kopieert bijna alles van zijn ouders.
Wil jij een gezonde start voor jezelf en voor jouw familie? En moet jij misschien ook wel wat kilo’s kwijt om weer een écht goed voorbeeld voor je kind te kunnen zijn? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om te bespreken wat wij kunnen doen om samen jouw persoonlijke doelen te behalen.