Heb jij ook een geplunderde voorraadkast na een dag thuiswerken? En dan heb ik het niet over de voorraadkast met gezonde producten, maar over de lekkere-dingen-voorraadkast. 

Houd jouw ochtendritme in stand

Bij veel mensen is het vaste ochtendritme ver te zoeken als zij thuiswerken. Niet alleen het douchen en aankleden gebeurt op andere momenten dan op kantoordagen, ook het eet- en drinkgedrag verandert. Ontbijten met alleen een banaan terwijl je achter de laptop zit bijvoorbeeld. Of halverwege de ochtend trek krijgen in chocoladekoekjes en dan gelijk het halve pak leegeten. Toch is het niet alleen het ochtendritme dat verandert. De kans is groot dat je de hele dag uit balans bent, mede door de verleidingen die je thuis moet zien te weerstaan. 

Maak een planning

Alle verleidingen (of bijna allemaal 😉 ) zijn te weerstaan, als je maar een planning maakt en je ook aan deze planning houdt.  Het klinkt simpel, dat is het op zich ook. Het enige dat misschien iets lastiger is,  is dat een planning altijd begint met kennis. In dit geval kennis over voeding, over hoeveel en welke soorten voedsel jij nodig hebt op een dag. Als jij weet wat je moet eten om op gewicht te blijven, kun je een dagplanning maken waarop staat wat jij, op welke tijdstippen, gaat eten en drinken. Als dit de juiste voedingsstoffen zijn en de juiste hoeveelheden, kan jij alle verleidingen weerstaan! 

Eet op vaste momenten

Het is aan te raden om op vaste momenten te eten. Ontbijt bijvoorbeeld zoals je dat gewend bent, niet alleen qua tijd, maar ook qua hoeveelheid. Als je voldoende eet tijdens het ontbijt, is de kans kleiner dat je halverwege de ochtend een pak koekjes leeg eet, dan wanneer je amper gegeten hebt ’s ochtends. Houd dus vooral je ritme in stand!

Meer tips om op een gezonde manier thuis te werken

Naast plannen en je (eet)ritme in stand houden, kun je er met de volgende tips voor zorgen dat je op gewicht blijft tijdens het thuiswerken:

  • Loop 2 tot 3 keer per dag een rondje buiten om in beweging te blijven, want door alleen achter de laptop te zitten, verbrand je wel erg weinig calorieën.
  • Zet de fruitschaal en wat gezonde tussendoortjes (zoals ongezouten noten of een rijstwafel) in het zicht. Als je het ziet staan, ben je eerder geneigd het te pakken i.p.v. te kiezen voor iets ongezonds. 
  • Zet een kan water bij je werkplek. Het verschil tussen honger en dorst is niet altijd duidelijk te merken. Begin je trek te krijgen? Neem dan eerst een glas water.
  • Schrijf op wat je eet op een dag. Als je thuis werkt is de verleiding groot om steeds iets kleins te eten, zoals een stukje chocola. Zonder dat je er erg in hebt, kun je aan het eind van de dag ineens die hele reep op hebben. Door na elk eetmoment op te schrijven wat je hebt gegeten, wordt je met je neus op de feiten gedrukt en denk je de volgende keer misschien iets langer na voordat je dat ene blokje chocola pakt. 
  • Houd het gezellig en bel bijvoorbeeld af en toe met je collega’s. Door contact te hebben met anderen, heb je (waarschijnlijk) een meer voldaan gevoel dan wanneer je de dag alleen doorbrengt. Het alleen zijn kan een leeg gevoel of verveling veroorzaken, wat weer kan leiden tot meer snoepmomenten op een dag.

Probeer het een en ander uit en kijk wat voor jou werkt. Want kilo’s aankomen door het vele thuiswerken, daar zit toch niemand op te wachten?!