Spinazie kun je koken, stomen, wokken of gewoon rauw eten. Het is lekker met wat aardappelen en een ei, met pasta en champignons, in een salade of in een smoothie. Met spinazie kun je alle kanten op.

Vitamines

Spinazie is een bron van vitamine A, B11(foliumzuur) en K. Daarnaast bevat spinazie in mindere mate andere vitamines, waaronder vitamine C. 
Vitamine A is onder andere goed voor de weerstand, de ogen en de huid.
Bij vitamine B11 (foliumzuur) wordt vaak direct gedacht aan zwangere vrouwen. Toch is het niet alleen voor zwangere vrouwen belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Vitamine B11 zorgt namelijk voor verminderde vermoeidheid, een goede weerstand en heeft een belangrijke rol in de opbouw van eiwitten.
Spinazie bevat ook veel vitamine K, deze vitamine zorgt voor sterkte botten en heeft invloed op de bloedstolling in ons lichaam. 

Mineralen

Spinazie is ook een bron van kalium en calcium. Kalium is voornamelijk goed voor een normale bloeddruk. En met een goede bloeddruk voorkom je natuurlijk allerlei gezondheidsproblemen. 
Calcium zorgt voor sterkte botten en tanden, daar staat het bekend om, maar calcium zorgt bijvoorbeeld ook voor meer energie en beïnvloedt het functioneren van spieren. 

En verder

Spinazie staat bekend om de hoeveelheid ijzer dat het bevat. En hoewel spinazie ijzer bevat, zit er toch een stuk minder in dan vaak gedacht wordt. Dit misverstand schijnt te komen door een 19e eeuws onderzoek waarin een fout is gemaakt. Er was een komma verkeerd geplaatst waardoor spinazie ineens 10 keer meer ijzer zou bevatten dan in werkelijkheid het geval is. Oeps.
Verder zijn vezels natuurlijk ook een belangrijk onderwerp als het gaat om voeding. Spinazie bevat  per 100 gram 2 gram vezels. Niet heel veel als je je bedenkt dat een volwassen persoon 30 gram vezels per dag nodig heeft, maar uiteindelijk helpen alle beetjes.

Waarom spinazie in een smoothie

Het voedingscentrum adviseert om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten, wat voor veel mensen een uitdaging is. Vaak wordt pas bij het avondeten groente gegeten en zie dan maar eens 250 gram binnen te krijgen. Als je eerder op de dag begint met groenten toevoegen aan de maaltijden of tussendoortjes, haal je met gemak die 250 gram. En hoe simpel en lekker is het om een handje spinazie door je smoothie te doen. Dan zijn de eerste 50 gram groenten al binnen.

En voor wie niet moet denken aan een groene smoothie, probeer de spinazie dan eens te combineren met peer, banaan en limoen of met sinaasappel, banaan en limoen. Dan heb je een groene smoothie die bijna iedereen lekker vindt!